2020-11-07 07:36:19• hírek • Bede Emőke

Közel ötven gócpontot számoltak fel az elmúlt héten

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) e pénteken végre egy jó hírről számolt be: újabb 49 fertőzésgócot számoltak fel, mely azt jelenti, hogy mostanra csak 19 gócpont maradt megyénk területén.

Noha még ez is sok, viszont a hatóság közlése szerint már megtették a szükséges lépéseket a további gócok felszámolására is. A DSVSA továbbra is arra kéri a megye lakosságát, hogy segítsék a hatóság munkáját, és tartsák be a biztonsági óvintézkedéseket.


Az afrikai sertéspestisről

Az ASP heveny (acut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás, vércsíkos, vagy véres hasmenés. Aki tehát ezeket a tüneteket véli felfedezni a disznóján, értesítse az igazgatóságot a 800826787-es vagy a 0261–715956-es telefonszámon és mielőbb keresse fel az illetékes állatorvost. Ha a sertést a hatósági döntés értelmében le kell ölni, a DSVSA csak abban az esetben fizet piaci áron történő kárpótlást, ha előzetesen az állat már be volt jelentve az országos adatbázisba!


A szárnyasokra is vigyázni kell!

A DSVSA mindezeken túl arra is felhívja a gazdák figyelmét, hogy a baromfikat tartsák zárt udvarban, lehetőség szerint etessék-itassák őket zárt térben és gondoskodjanak a ketrecek tisztán tartásáról, ugyanis a szomszédos Magyarországon még mindig jelen van a madárinfluenza. A szárnyasok elhullását javasolt azonnal jelenteni a helyi állatorvosnak, a polgármesteri hivatalnak vagy a Szatmár megyei igazgatóságnak. Utóbbit a 0261715956 vagy 0760789016-os telefonszámokon lehet megtenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: